Min mor

Min mors blev født den 6. juli 1921 i Ulslev som den gang hørte under Idestrup Sogn, Falsters Sdr. Herred som var et herred i Maribo Amt. Herredet bestod af flere sogne.

Mor voksede op sammen med hendes bror som var det man dengang kaldte for et uægte barn for han var født uden for ægteskab og så min mormor. Uheldigvis døde min morfar den 24. maj 1921 som var gårdejer Rasmus Oluf Nielsen, så min mor fik aldrig sin far at se. Tilbage sad min mormor alene med 2 børn og det kan ikke andet end have været hårdt.

Her er billedet af min mor dåbsattest. Min mor har fortalt følgende om hendes barndom og det at vokse op med kun en mor og en uægte bror. For det første blev der aldrig hjemme hos dem eller af familien brugt ordet uægte, det viser sig så i min mors beretning at det har ligget i den måde familien har opført sig på osv.

Mellem de 2 søskende var der ikke uenighed, men holdt sammen i tykt og tyndt. Dog følte min mor at der var forskel og det gav sig udslag i at hun aldrig kunne gøre tingene godt nok for min mormor. Den ene gang var min mor gået ud for at rive indkørsel og gårdsplads for at glæde sin mor, men hun fik bare ingen ros, men min mormor tog riven og begyndte at rive hen over som om det ikke var godt nok.

Dagligdagen fik som dengang nu engang var. Børn gik i skole og handlede på vejen hjem fra skolen, så man ikke skulle bruge tid på at gå til byen 2 gange. I den forbindelse havde min mor et problem med læren for han forbød min mor om at handle på vejen hjem selv om hun havde fået besked om at hun skulle købe det med hjem til sin mor. Min mor adlød hendes mor og handlede på vejen hjem men det fik så konsekvenser overfor læren. Den slags fandt min mormor sig ikke i så hun skred til handling og stillede op og gav læren tørt på at hans job var slut når børnene forlod skolen og kunne han ikke finde ud af det, så skulle hun nok vise han det. Sagen sluttede her og læren sagde aldrig noget mere.

Det kunne se ud til min mor tog i lære af det for hun har selv brugt denne metode flere gange i sit voksne liv. Den første gang var nok da hun var i huset som ganske ung og det var en vinterdag med is på de tynde ruder og i kamrene var det så koldt at de ikke kunne holde varmen. Min mor og den hun delte værelse med, gik ned for at varme en kop kaffe bare for at få lidt varme i kroppen. Det så herren i huset og han lovede dem tæv og fyringer. Min mor stillede sig frem og sagde koldt til ham at han jo telefonen på bordet så han kunne enden vælge at ringe til politiet fordi de havde varmet sig en kop kaffe eller hvis han rørte dem, så ville min mor ringe til politiet, så han kunne bare vælge. Manden valgte at sende dem op på deres værelse og de hørte aldrig for det.

Billedet er taget da min mor blev konfirmeret. Det skulle være sigende min mor som sidder længst ude til højre på en stol foran drengen.

Fortalt af min mor i en alder af 78 år og som havde fulgt hende hele livet:
Den episode hvor min mor rev gårdspladsen helt på eget initiativ satte åbenbart spor i min mor pga. min mormor gik ud og rev gårdspladsen om som om det ikke var godt nok.
En episode hvor min mormor ville have min mor gik ud med en gårdmandssøn til lørdagsbal og hvor min mor nægtede det
Episoden hvor min mor ville til lørdagsbal og ikke ville tage make-up på. Min mor ville ikke “sælge” sig selv

Min mor var stolt over min mormor for som hun sagde:
Min mormor klarede at være alene med 2 børn både overfor familien men også alle andre som fx. skole osv. Min mormor som min mor sagde gik meget op i at der ikke blev gjort forskel på de 2 søskende, men det gjorde der desværre af andre
Begge børn kom aldrig til at undvære noget, hverken tøj eller mad
Min mormor arbejde hårdt og mange timer hver dag uden at beklage sig
Min mor fik altid noget som en belønning, når hun havde været til læge for at få en vaccination
Min mormor forsvarede sine børn med næb og klør, men var retfærdig og ingen måtte lægge hånd på dem for det gjorde hun heller ikke selv

SELVBIOGRAFI HOVED MENU SIDE 1 SIDE 3 SIDE 4

Siden er opdateret den 02-03-2021