Mine forældre som par

Mine forældre blev gift den 20-05-1944 i Grundslev Kirke på Falster. På dette tidspunkt var min mor gravid i 3. måned. Mine forældre elskede hinanden meget højt og kunne ikke undvære hinanden. For blev den ene lidt for længe væk begyndte fx. min far med at slide gulvet op med at traske frem og tilbare og var det min mor, ja så begyndte hun at gøre rent alle arbejde mere intens på et eller andet, men uroen var tydelig.

De holdt sammen i tykt og tyndt og var uadskillelige. De startede deres liv sammen med at have et konditori sammen med min morbror og hans kone og inden længe, så forlod min mormor sin gård og flyttede ind hos dem. 2 ægtepar og min mormor i en lille villa som var indrettet med konditori og bolig. Her boede de i et par år og det gik faktisk godt, men pladsen blev trang fordi der kom børn til. Så flyttede de til Hareskoven, hvor min forældre og storebror boede samen med min mormor, men jeg ved ikke hvor længe eller hvor de boede.

På et tidspunkt er de heldige at få en 2 værelses lejlighed i Dannebrosgade 2c, 1. tv. i København. Her flyttede min mormor med ind, så de var 3 voksne og min storebror. I ca.6-7 år boede og levede mine forældre som de selv har sagt. De mødtes i gadedøren om morgenen og sagde goddag og godnat. Min mor arbejde om dagen og min far om natten. I de sidste ca. 1-2år havde min far en schæfer hund som han tog med sig på arbejde som vagtmand.

En speciel historie knytter sig til denne hund. Hunden fandt de til salg, men ikke som almindeligt var. Denne hund stod bundet og ejeren kunne ikke komme til den, men sagde de bare kunne tage den. Min far ville gå, men min mor var overbevist om at hun kunne få en god hund ud af den. Hun gik langsomt hen til hunden og kunne tage den med sig i en snor. Min far gik hele vejen hjem med hunden og min mor tog toget for at være først hjemme og kunne tage imod hunden med en stor portion rugbrødsmadder med leverpostej. Sjovt nok skulle der ikke ret meget opdragelse til men den fandt med det samme ud af hvem der måtte være i hjemmet og hvem som ikke måtte. Den gik på vagtture med min far hver nat uden problemer. Desværre med hunde som står bundet og uden for i alt slags vejr uden stort set mad og drikke kan blive syge og denne hund fik ondt i ørerne og den kunne ikke helbredes så den blev aflivet, men den fik da nogle gode år inde da. En hund som aldrig blev glemt.

I de år var det nok godt at de havde min mormor for hun passede min bror når mine forældre var på arbejde

Det var trættende for mine forældre at kun skulle se i gadedøren og derfor ville de se om der var noget de kunne gøre. I 1954 fik de tilbud om at flytte ind i en over dobbelt så stor lejlighed, men det blev som vicevært i dag er disse opgaver næsten alle overtaget af ejendomsservicevirksomheder. Det vil sige en virksomhed som gør vasker trapper og anden sørger for til- og fraflytninger mv. Nu arbejde mine forældre begge og delte opgaverne. Min mor vaskede trapperne og pudsede trappevinduerne, men min far sørgede for at feje gade og gården samt tømme alle skraldespandene samt udbedre det som beboerne ville have ordnet som ringeklokke, døre og vinduer i lejlighederne. Fælles var de om at se til centralvarme fyret, tænde- og slukke lyset og tage imod henvendelser fra beboerne. Min far begyndte hurtigt og mene at han ville lave andet ved siden af. Så han kastede sig over at fotograferer og begyndte at fremkalde selv i det små. Det tog om sig og pludselig begyndte han en butik i lejligheden, hvor der i entréen stod en lille kommode med en telefon og her kom kunderne så for at afleverer og afhente billeder. Spisebordet blev langsomt overtaget til billede sortering og andet. Det ene et lille værelse blev lavet om til mørkekammer. Køkkenet måtte også nøjes med mindre plads fordi der skulle være plads til en tørreovn til billederne. Det fungerede godt og de tjente penge på det. Min far begyndte at tage ud til afdansningsballer og andet og fotograferer. Med alt det som der var at lave begyndte tanken også om at åbne en butik.

I 1960 eller 1961 fik mine forældre muligheden for at åbne en fotobutik som lå i samme ejendom, men i Dannebrosgade 2B. Dejligt nemt og tæt på.

Mine forældre var gode til at arbejde sammen og fordele alt arbejde, dog var der områder min far ikke kunne og det var madlavning, men kunne godt selv smøre sig en mad, når han blev sulten. De var heller aldrig uenige om opdragelsen eller om hvornår og hvor tit man som barn fik penge eller slik. Deres enighed blev aftalt uden vi børn kunne følge med eller hørte om det. Som barn fik jeg den opfattelse af at det var min mor som bestemte, men det passer ikke helt, dog var hun en meget bestemt dame med meninger og kunne man ikke argumenterer for hvorfor hun havde uret, så kunne man lige så godt tie. For deres skulle være en god grund for at hun ændrede mening. Min far derimod var meget mere den som havde en holdning nu og om 5 minutter en anden. Men et var sikkert og det var at vi børn kunne ikke gå til vores far først og få penge og bagefter vores mor. De vidste altid hvad de skulle svare og vi børn kunne ikke få dobbelt.

 

SELVBIOGRAFI HOVED MENU SIDE 1 SIDE 2 SIDE 4

Siden er opdateret den 02-03-2021