Mine forældre

Jeg vil fortælle lidt om mine forældre som personer hver for sig for at lære dem bedre at kende.

Min far blev født den 25. juni 1923 og voksede op på en lille gård i Sengeløse nær byens gadekær. Han var den sidst fødte af en drengeflok på 3 altså en lille efternøler. Han var også meget hvid i huden og meget tynd, så alle troede han var syg og skulle fedes op. Det resulterede jo i at han fik rigtig meget mad og meget usundt som kager dog uden han tog på i vægt. Med den viden vi har i dag var

Her på billedet ses min far med hans 2 brødre og hans far. De 2 brødre har deres koner.

Da han var barn, elskede han at passe sine kaniner. Jeg kender faktisk ikke til hans opvækst eller hvordan han havde det med at gå i skole osv.

Min fortælling om min far starter faktisk først omkring da han forlader folkeskolen og hans far får ham i lære som model-snedker. Han kunne godt lide faget, men det blev for meget at skulle stå i lære for det første år bestilte han ikke andet end at hente øl og andet til svendene (dem der var udlært) og mester. Der kedede han sig, men han tvang sig selv til at fuldføre uddannelse og model-snedker blev han. Hans læretid var fra den 15. oktober 1937 til den 14. oktober 1942 altså hele 5 år for at blive model- snedker. Billedet her er hans Bestået svendeprøve som bevis på han fuldførte uddannelsen.

Jeg ligger inde med min fars Indtegningsbevis om Optagelse i Lægdsrullen, men er ikke klar over om han blev indkaldt som soldat, men dette bare var en optagelse over hans bopæl, så man hurtigt kunne få fat i ham, hvis man havde brug for soldater. Optegnelsen starter den 15. december 1940 og frem til sidste optegnelse den 5. november 1949. Min fra har åbenbart boet i en Villa i Syvstjernen, Lille Værløse den 15. december 1940 for så at flytte sammen med min mor i 1944 på en ny adresse. Jeg har fået fortalt at min far havde problemer med at forklare tyskerne om han var dansker og ikke tysker pga. men var født i Tyskland. Tyskerne forlangte papirer på at han var dansk med dokumentation i form af 3 generationer tilbage at alle var danskere, så havde der bare været en i blandt, så ville han ikke slippe fri. Min far slap for tyskerne næsten da for da de ikke kunne tage ham for at være tysker, så ville de have ham til at arbejde for dem som snedker og det vil sige han skulle lave træhåndtag til deres våben. Det blev dog en meget kort tid for min far fandt på en løsning til at slippe af med tyskerne, hvordan vides ikke. Min far ville ikke tale om den tid, så det blev glemt og taget med i døden.

Her er et par af siderne af min fars Indtegningsbevis om Optagelse i Lægdsrullen kan i se her

Her på billedet ses min far som model-snedker på det værksted han arbejdede.

Min far var ikke en person som huskede på de dårlige ting, men havde en fantastisk evne til at så snart problemer var løst blev det glemt og snakkede aldrig mere om det. Min far skiftede job flere gange end andre folk gjorde dengang. Han var ikke typen som kunne gro fast i et job og blive resten af livet. Hele tiden var han på udkig efter et bedre og anderledes job. Hvor mange job han har haft ved jeg ikke, men blev aldrig fyret, men sagde selv op, når han fandt et nyt job.

Far har blandt andet været vægter som bestod i at gå rundt i byens kontorer og banker for at se om der var eller havde været indbrud. Billedet hvor min far er i uniform ved jeg ikke i hvilken anledning det er taget eller hvornår, men mener det er fra den tid han var vægter.

Nogle weekender tog min far i biografen eller bare sad og hyggede med nogle få venner og det var et par mens han boede i Syvstjernen, Lille Værløse på et tidspunkt mellem den 15. december 1940 og den 22. november 1945. Min mor fik plads i huset som kokkepige på en større gård på Sjælland, hvor pigen i dette par også arbejder. Parret og mine forældre gik i byen sammen. Mine forældre faldt for hinanden og min mor blev gravid i februar 1944. Så jeg vil tro de har undladt at oplyse om en adresse til Lægdsrullen, da der efter min viden var en adresse mere som jeg ikke kan finde noget sted.

Det job han havde i flest år var jobbet som vicevært som varede fra 1954 til 1973, men mere om det i teksten om mine forældre som par på side 3.

Min far var meget udadvendt og kunne tale med alle og tilpassede det han sagde og gjorde til situationen. Han elskede at sælge, men fandt ikke rigtig ud af at benytte denne evne. Havde han noget brugt selv om det ikke virkede 100% kunne han sælge det som min mor ikke kunne lide, så var hans svar “den sidste idiot er ikke født endnu og de kan jo bare tjekke tingen før de køber”. Underligt at høre en sådan sætning, når han i det daglige gik meget op i retfærdighed og gik meget op i at behandle alle ens og at der ingen forskel var på om man var fattig eller rig og arbejdsmand eller ingeniør.

Min far døde den 16. september 1993 pga. leukæmi som langsomt over en årrække på ca. 20 år tog livet af ham. Hans aske ligger på Jyllinge askefællesgrav som hørte under Jyllinge Sogn, Gundsø som i dag (22. august 2020) er et sogn i Roskilde Domprovsti (Roskilde Stift).

SELVBIOGRAFI HOVED MENU SIDE 2 SIDE 3 SIDE 4

Siden er opdateret den 02-03-2021